Social Media

HATI KACA

Jul
20
2016

RESEPI AYAM KAM HEONG

|

Uish sedap. memang tak tipu. pedas plak tu. kami ni hantu pedas. so ni memang terbaik lah. ni masakan Cina Muslim. jom tengok resepi.


Ayam diperap dulu dengan lada hitam 30 minit, kunyit, bawang putih.
lada hitam tak yah halus2 tumbuk. tak sedap.


Gorengkan. Separuh goreng. Kita tak suka goreng sampai masak sebab ika nak isi dia rasa lembut


Ni buat 4 sos

3 sudu kicap manis 
5 sudu tiram
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
*sebenarnya tak kisah pun berapa sudu. asalkan sedap2 rasa


1 biji bawang besar
1 biji bawang merah potong dadu
7 biji cili merah dibelah dua
7 biji cili hijau dibelah dua
2 tangkai daun kari


Tumiskan sampai naik bau. Ni ika guna minyak goreng tadi


Letak kan daun kari dan serbuk kari yang di bancuh jangan terlalu cair






Letak sos tadi



Masak sampai nampak mcm pekat. Letak ayam dan cili. Ika suka letak tiram lagi. Letak lah apape sos lagi biar rasa sebati. Biarkan dalam 20 minit biar sebati dengan rasa. Siap dah





Related Post:

  • RESEPI AYAM KAM HEONG Uish sedap. memang tak tipu. pedas plak tu. kami ni hantu pedas. so ni memang terbaik lah. ni masakan Cina Muslim. jom tengok resepi. Ayam diperap dulu dengan lada hita… Read More
  • RESEPI FETTUCCINE SPICY CHICKEN BOLOGNESE Fettuccine spicy chicken bolognese 2 orang makan bajet buat sendiri (rm 4.00) Letak parsley tau! Biar sedap sikit bau tu. Boleh buat buka nanti. Mak enon suka sangat! Ta… Read More
  • RESEPI AYAM KICAP SANTAN Cili kering potong2 Bawang kecik  Bawang besar Bawang putih Halia Jintan manis, jintan putih (tumbuk) kayu manis bunga lawang Serai Tumis dulu dah naik bau … Read More
Be First to Post Comment !